I maj har vi tagit fram ett urval av härliga snittar gjorda på våra surdegsbaguetter. Passar utmärkt till vårens och sommarens alla festligheter.

Månadens bröd: Baguette

En saftig surdegsbaguette med krispig karaktär.

Vårens festliga snittar

RÅKORV (cirka 10 st.)

INKÖPSLISTA:

Gateaus Baguette

1 röd paprika

1 gul paprika

½  aubergine

1 rödlök

en liten knippa bladpersilja

en liten knippa basilika

4 fina råkorvar

olivolja

salt och svartpeppar

Skölj paprikorna och auberginen, skala rödlöken. Skär grönsakerna i ojämna små bitar och tillaga i ugnen i cirka 240 grader  i tio minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska få en fin rostad färg. Skölj örterna och riv bort de större stjälkarna. Ha i örterna i en mixer, tillsätt en skvätt olja, salt och svartpeppar och kör till det blir en jämn massa. Hetta upp en stekpanna och stek korvarna. Om du använder en grillpanna får du fina ränder på ytan! Låt korvarna svalna något och skär dem i diagonala bitar. 

Sätt ihop snittarna

Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Pensla brödskivorna med örtolja. Lägg på de rostade grönsakerna och råkorven på bröden och avsluta med att droppa lite örtolja ovanpå.

 

GRÖN SPARRIS OCH POCHERAT ÄGG (cirka 10 st.)

INKÖPSLISTA:

Gateaus Baguette

naturell färskost

1 rejäl knippe grön sparris

5 ekologiska ägg

svartpeppar

flingsalt

Grön sparris

Skala sparrisen och skär bort den träiga delen. Låt tunna sparrisar koka i cirka 1–2 min. Kyl av genom att spola kallt vatten över så att den fina färgen bevaras.

Pocherat ägg

1. Ha rikligt med vatten i en kastrull, dock inte till brädden.

2. Ha i en rejäl skvätt vitvinsvinäger.

3. Vänta tills vinägervattnet börjar bubbla och gör en spiral i vinägervattnet längs kanterna på kastrullen med en hålslev.

4. Knäck ett ägg i exempelvis en kaffekopp och häll försiktigt ner den i det bubblande kokvattnet.

5. Koktiden varierar beroende på äggets storlek och vattnets temperatur. Det pocherade ägget är färdigt när vitan inte längre är genomskinlig och gulan inte ser lös ut.

6. Ta upp de pocherade äggen ur vattnet med hålsleven.

Sätt ihop snittarna

Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred rikligt med naturell färskost på bröden. Skär sparrisen i lika långa bitar som brödskivorna och placera dem ovanpå färskosten på valfritt vis. Halvera de pocherade äggen och lägg dem så snabbt som möjligt på bröden så att den goda äggulan inte glider iväg. Avsluta med flingsalt och ett par drag med svartpepparkvarnen.

RÖKT SIK (cirka 10 st.)

INKÖPSLISTA:

Gateaus Baguette

2 burkar crème fraîche

1 citron

cirka 400 g rökt sik

gurka

rädisor

dill

ärtskott

svartpeppar och salt

Crème fraîche

Gör så här: Tvätta citronen noggrant. Blanda citronskal i crème fraîchen och pressa även i lite citronsaft. Smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa blandningen så att den blir fluffig. Ställ i kylskåpet tills den ska användas. 

Mormors gurka

Kryddlag:

1 dl vatten

1 dl ättika

1 dl socker

1 tsk salt

1 tsk finhackad dill

Gör så här: Blanda tills saltet och sockret "smälter" i vätskan. Ha i de bladtunna gurkskivorna och låt ta smak i cirka 10 min.

Sätt ihop snittarna:

Rensa benen från den rökta siken. Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred rikligt med citron-crème-fraîche på bröden. Låt gurkan rinna av ordentligt och lägg gurkskivor på bröden. Placera fina bitar av rökt sik ovanpå gurkbitarna. Skär rädisorna i tunna skivor. Dekorera bröden med tunna skivor av rädisa, ta ett drag med svartpepparkvarnen och strö riven dill och ärtskott ovanpå.

FIKON OCH CHÈVRE (cirka 10 st.)

INKÖPSLISTA:

Gateaus Levain-baguette

en liten burk halvtorkade tomater

5 skivor chèvre

5 färska fikon

valnötter

honung

salt och svartpeppar

Tomatpasta av semitorkade tomater

1 burk (cirka 200–300 g) semitorkade tomater i olja

lite salt och svartpeppar

Gör så här: Låt tomaterna rinna av och ha oljan i en separat skål. Ha tomater, salt och svartpeppar i en bunke och häll i cirka hälften av oljan till att börja med. Kör med en stavmixer till det blir en jämn massa. Ha i mer av oljan om det behövs.

Honungsrostade valnötter

Blanda valnötter och lite honung på en plåt. Rosta nötterna i ugnen i 180 grader i cirka 5–10 min. Var kvar vid ugnsluckan så att du kan kolla att de inte bränns. Genom att blanda då och då blir nötterna mer jämnbruna.

Grillade fikon

1 Tvätta fikonen noggrant. 

2 Grilla fikonen i en mycket het panna eller på en varm grill på sommaren. Tips! Du kan även få en utmärkt grillyta med en gasbrännare.

3 Låt de grillade fikonhalvorna ligga tills du sätter ihop bröden.

Sätt ihop snittarna:

Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred tomatpasta på brödbitarna och smula chèvre ovanpå pastan över hela brödet. Placera de fint grillade fikonhalvorna på bröden och avsluta med att strö de honungsrostade valnötterna över.