
I maj har vi tagit fram ett urval av härliga snittar gjorda på våra surdegsbaguetter. Passar utmärkt till vårens och sommarens alla festligheter.
Månadens bröd: Baguette
En saftig surdegsbaguette med krispig karaktär.
Vårens festliga snittar
RÅKORV (cirka 10 st.)
INKÖPSLISTA:
Gateaus Baguette
1 röd paprika
1 gul paprika
½ aubergine
1 rödlök
en liten knippa bladpersilja
en liten knippa basilika
4 fina råkorvar
olivolja
salt och svartpeppar
Skölj paprikorna och auberginen, skala rödlöken. Skär grönsakerna i ojämna små bitar och tillaga i ugnen i cirka 240 grader i tio minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska få en fin rostad färg. Skölj örterna och riv bort de större stjälkarna. Ha i örterna i en mixer, tillsätt en skvätt olja, salt och svartpeppar och kör till det blir en jämn massa. Hetta upp en stekpanna och stek korvarna. Om du använder en grillpanna får du fina ränder på ytan! Låt korvarna svalna något och skär dem i diagonala bitar.
Sätt ihop snittarna
Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Pensla brödskivorna med örtolja. Lägg på de rostade grönsakerna och råkorven på bröden och avsluta med att droppa lite örtolja ovanpå.
GRÖN SPARRIS OCH POCHERAT ÄGG (cirka 10 st.)
INKÖPSLISTA:
Gateaus Baguette
naturell färskost
1 rejäl knippe grön sparris
5 ekologiska ägg
svartpeppar
flingsalt
Grön sparris
Skala sparrisen och skär bort den träiga delen. Låt tunna sparrisar koka i cirka 1–2 min. Kyl av genom att spola kallt vatten över så att den fina färgen bevaras.
Pocherat ägg
1. Ha rikligt med vatten i en kastrull, dock inte till brädden.
2. Ha i en rejäl skvätt vitvinsvinäger.
3. Vänta tills vinägervattnet börjar bubbla och gör en spiral i vinägervattnet längs kanterna på kastrullen med en hålslev.
4. Knäck ett ägg i exempelvis en kaffekopp och häll försiktigt ner den i det bubblande kokvattnet.
5. Koktiden varierar beroende på äggets storlek och vattnets temperatur. Det pocherade ägget är färdigt när vitan inte längre är genomskinlig och gulan inte ser lös ut.
6. Ta upp de pocherade äggen ur vattnet med hålsleven.
Sätt ihop snittarna
Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred rikligt med naturell färskost på bröden. Skär sparrisen i lika långa bitar som brödskivorna och placera dem ovanpå färskosten på valfritt vis. Halvera de pocherade äggen och lägg dem så snabbt som möjligt på bröden så att den goda äggulan inte glider iväg. Avsluta med flingsalt och ett par drag med svartpepparkvarnen.
RÖKT SIK (cirka 10 st.)
INKÖPSLISTA:
Gateaus Baguette
2 burkar crème fraîche
1 citron
cirka 400 g rökt sik
gurka
rädisor
dill
ärtskott
svartpeppar och salt
Crème fraîche
Gör så här: Tvätta citronen noggrant. Blanda citronskal i crème fraîchen och pressa även i lite citronsaft. Smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa blandningen så att den blir fluffig. Ställ i kylskåpet tills den ska användas.
Mormors gurka
Kryddlag:
1 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk finhackad dill
Gör så här: Blanda tills saltet och sockret "smälter" i vätskan. Ha i de bladtunna gurkskivorna och låt ta smak i cirka 10 min.
Sätt ihop snittarna:
Rensa benen från den rökta siken. Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred rikligt med citron-crème-fraîche på bröden. Låt gurkan rinna av ordentligt och lägg gurkskivor på bröden. Placera fina bitar av rökt sik ovanpå gurkbitarna. Skär rädisorna i tunna skivor. Dekorera bröden med tunna skivor av rädisa, ta ett drag med svartpepparkvarnen och strö riven dill och ärtskott ovanpå.
FIKON OCH CHÈVRE (cirka 10 st.)
INKÖPSLISTA:
Gateaus Levain-baguette
en liten burk halvtorkade tomater
5 skivor chèvre
5 färska fikon
valnötter
honung
salt och svartpeppar
Tomatpasta av semitorkade tomater
1 burk (cirka 200–300 g) semitorkade tomater i olja
lite salt och svartpeppar
Gör så här: Låt tomaterna rinna av och ha oljan i en separat skål. Ha tomater, salt och svartpeppar i en bunke och häll i cirka hälften av oljan till att börja med. Kör med en stavmixer till det blir en jämn massa. Ha i mer av oljan om det behövs.
Honungsrostade valnötter
Blanda valnötter och lite honung på en plåt. Rosta nötterna i ugnen i 180 grader i cirka 5–10 min. Var kvar vid ugnsluckan så att du kan kolla att de inte bränns. Genom att blanda då och då blir nötterna mer jämnbruna.
Grillade fikon
1 Tvätta fikonen noggrant.
2 Grilla fikonen i en mycket het panna eller på en varm grill på sommaren. Tips! Du kan även få en utmärkt grillyta med en gasbrännare.
3 Låt de grillade fikonhalvorna ligga tills du sätter ihop bröden.
Sätt ihop snittarna:
Skär baguetterna diagonalt i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Bred tomatpasta på brödbitarna och smula chèvre ovanpå pastan över hela brödet. Placera de fint grillade fikonhalvorna på bröden och avsluta med att strö de honungsrostade valnötterna över.