
Vår i luften och påsken närmar sig med stormsteg, vad passar då bättre än att testa att göra våra härliga vårsmörgåsar gjorda på Gateaubrödet?! Vad sägs om vår version på den traditionella kombinationen sparris, ägg och hollandaise eller en smörgås med stekt lax och citron crème fraiche.
Månadens bröd: Gateaubröd
Detta bröd bakas med den kände Paris bagaren Poilâne som förebild. Är du i Paris måste du besöka bageriet på 8 Rue de cherche midi och prova originalet. Ett rågsurdegsbröd med en perfekt knaprig yta.
Inköpslista sparris och pocherat ägg (för 2 personer):
2 burkar crème fraiche
1–2 citroner
4 ekologiska ägg
1 knippe grön sparris
smör
en skvätt vitt vin
en skvätt vitvinsvinäger
svartpeppar
salt
flingsalt
Crème fraiche
Tillagning:
Tvätta citronen noga. Riv ned skalet från ½ citron och pressa saften från ½ citron i crème fraichen. Smaka av med salt och svartpeppar. Vispa till en luftig blandning. Låt stå kallt tills du lägger upp smörgåsarna.
Pocherat ägg
Tillagning:
1. Häll rikligt med vatten i en kastrull, fyll den dock inte ända till brädden.
2. Häll en rejäl skvätt vitvinsvinäger i vattnet.
3. Vänta tills vattnet börjar koka sakta och rör med en hålslev längs kastrullkanterna så att det bildas en virvel i vattnet.
4. Knäck ett ägg t.ex. i en kaffekopp och häll det försiktigt i det sakta bubblande vattnet.
5. Koktiden varierar beroende på äggets storlek och vattentemperaturen. Det pocherade ägget är klart när vitan inte länge är genomskinlig och gulan inte ser lös ut utanpå.
6. Lyft de färdiga äggen med en hålslev ur vattnet.
Grön sparris
Tillagning:
1. Skär bort den nedersta, träiga delen från sparrisstjälkarna. Skala stjälkarna lätt med knoppen nedåt.
2. Koka sparrisen i ca 2 minuter, beroende på hur tjocka stjälkarna är.
3. Lyft de färdigkokta stjälkarna direkt över i iskallt vatten så att de behåller sin vackra gröna färg.
Hollandaisesås
150 g smör
1–2 msk vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
saften från knappt ½ citron
salt
Tillagning:
1. Skira smöret, dvs. smält det på låg temperatur så att bottensatsen avskiljs och ta tillvara själva smöret.
2. Häll vin, vinäger och äggulor i en stålbunke med rund botten.
3. Värm blandningen över vattenbad under ständig omrörning tills temperaturen är 84 grader.
4. Vispa ned det varma skirade smöret. Smaka av med salt och citronsaft efter smak.
Uppläggning:
1. Skär två ca 1 cm tjocka skivor av brödet. Bred vispad crème fraiche på skivorna.
2. Dela de vackert gröna, kokade sparrisstjälkarna på längden. Lägg sparrisbitarna på brödskivorna.
3. Lägg pocherade ägg på sparrisbitarna och häll över läcker hollandaise.
4. Toppa med en nypa flingsalt och ett par varv med svartpepparkvarnen.
Inköpslista stekt lax (för 2 personer):
2 burkar crème fraiche
1 citron
ca 100 g havslax
2 ekologiska ägg
½ gurka
1 fänkål
ett par dillkvistar
ett par körvelkvistar
fint havssalt
svartpeppar
ättika
Crème fraiche
Gör på samma sätt som med smörgåsarna med sparris och pocherat ägg.
Stekt lax
Tillagning:
1. Skär bort skinnet från laxen. Skär laxbiten i tunna skivor på längden och strö över rejält med salt på dem.
2. Värm upp en stekpanna tills den är riktigt het. Stek snabbt de tunna laxskivorna i het och torr panna. Tips! Till stekningen rekommenderar vi att du väljer en stekpanna med riktigt bra beläggning så att laxskivorna inte fastnar i pannan.
3. Ställ de stekta laxskivorna åt sidan tills du lägger upp smörgåsarna.
Pressgurka
Kryddlag:
½ dl vatten
½ dl ättika
½ dl socker
½ tsk salt
½ tsk finhackad dill
Tillagning:
Rör om tills salt och socker löser sig i vätskan. Tillsätt riktigt tunna gurkskivor och låt stå och dra i ca 10 minuter.
Fänkål
Tillagning:
Tvätta fänkålen noga. Skär fänkålen i riktigt tunna skivor med en mandolin och lägg skivorna i iskallt vatten. Låt fänkålsskivorna kallna i vattnet i minst 30 minuter.
Uppläggning:
1. Skär två ca 1 cm tjocka skivor av brödet.
2. Bred vispad crème fraiche på skivorna.
3. Lägg upp avrunnen pressgurka ovanpå crème fraichen.
4. Riv över kokta ekologiska ägg och lägg stekta laxskivor ovanpå.
5. Låt de krispiga fänkålsskivorna rinna av och lägg upp dem i en luftig hög på bröden.
6. Garnera med rejäla kvistar av dill och körvel.