Av alla världens rostbröd är det här det allra bästa! Degen görs på Gateaus egen vetesurdeg och får jäsa länge. Vi tillsätter även en aning rågsurdeg, eftersom vi tycker brödet blir godare då.  Brödet gräddas i form i hög ugnsvärme och får en knaprig skorpa. Det ger brödet en underbar smak och en tät struktur.

Gateaus Skagen-kruka med Chiliräkor

(för två)

Inköpslista:

Pain Rôti-bröd
skalade räkor i saltlake ca 150 g
sikrom
citron
lime
dill
körvel
koriander
färsk chili
vitlök
neutral majonnäs
mald torkad chili
mald cayennepeppar
salt
svartpeppar

Chilimajonnäsräkor:

2 dl neutral majonnäs
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald torkad chili
1 msk dijonsenap
salt och svartpeppar

Låt kräftorna rinna av och blanda dem med chilimajonnäsen. Låt dra svalt i ett par timmar.

Pain Rôti-krutonger:

Skär brödet i rejäla kuber. Gnid in brödbitarna med olivolja, salt och ett par varv nymald svartpeppar. Rosta i 180 graders ugn i ca 15 min.

Blanda till krukorna:

1. Varva krutonger, chiliräkor, hackad koriander, sikrom och några tunna ringar färsk chili i små glasburkar med lock.

2. Garnera de läckra krukorna med rivet limeskal och rejäla kvistar dill och körvel. Mal till sist över ett varv svartpeppar.

---------

Flodkräftbröd

(för två)

Inköpslista:

Pain Rôti-bröd
flodkräftstjärtar i saltlake ca 200g
1–2 frilandsgurkor
4 rädisor
dill
körvel
ärtskott
citron
rypsolja

Dillpesto (= örtolja):

Ta bort de största dillstjälkarna. Finfördela dill, en skvätt olja, salt och svartpeppar med stavmixer eller blender till en jämnt örtolja.

Montera bröden:

1. Skär två skivor Pain Rôti. Rosta brödskivorna snabbt i het panna.

2. Häll en skvätt dillpesto på brödskivorna och lägg avrunna kräftstjärtar på brödet.

3. Skär väl sköljda frilandsgurkor och rädisor i lövtunna skivor och placera dem här och där bland kräftstjärtarna.

4. Garnera de matiga bröden med dillkvistar, körvelkvistar och ärtskott.

5. Stänk till sist lite färsk citronsaft ovanpå.