Vårt Odensebröd med en härlig syra från rågsurdeg, lite sötma från sirap och fullt av energi från pumpa, lin, sesam och solrosfrön. Ett saftigt och gott bröd som smakar som bäst någon dag efter det har bakats. Perfekt grund till en härlig och matig macka!

Månadens bröd: Odensebröd


Köttbullar med rödbetssallad (för 2 personer)

Inköpslista:
en bit Gateau Odensebröd
ca 200 g nötfärs
1 lök
3 färska rödbetor
en bit färsk pepparrot
färsk timjan
salladslök
kapris bär
ströbröd
kryddpeppar
svartpeppar
salt
1 ägg
1 burk crème fraiche
smör
fullkorns Dijon
god olivolja
flytande honung
rapsolja
vichy

Köttbullar
Skala och finhacka löken. Fräs den vackert brun i smör i en stekpanna. Häll 1 dl vichy, ägg, salt, kryddpeppar och 0,5 dl ströbröd i en bunke. Rör om och låt svälla i 10–15 minuter. Tillsätt färs och fräst lök i kryddblandningen. Blanda till en saftig köttbullssmet. Forma köttbullar i önskad storlek med oljade händer och stek dem i smör i stekpannan till fin färg.

Rödbetssallad
Skala rödbetorna och skär dem i medelstora bitar. Spara en knapp rödbeta till rödbetschips. Krydda rödbetsbitarna med ett par varv svartpeppar från kvarn, salt och en skvätt god olivolja. Stek i ugnen vid 220 grader tills de är mjuka och vackert rostade. Låt svalna. Finhacka stjälken av salladslöken över de avsvalnade rödbetorna och blanda med en näve små avrunna kapris bär. Gör en kryddlag till rödbetssalladen av 1 msk fullkorns Dijon, en skvätt flytande honung och svartpeppar från kvarn. Tillsätt kryddlagen i blandningen av rödbetor, kapris bär och finhackad salladslök och rör om försiktig. Riv över blad från en tunn timjankvist för att ge salladen mer smak.

Crème fraiche med pepparrot
1 burk crème fraiche (ca 150 g)
1,5 tsk riven färsk pepparrot
1 msk saft från en färsk citron
knappt 1 tsk socker
salt
svartpeppar

Mät upp ingredienserna i en bunke och vispa till ett mjukt skum.

Rödbetschips
Skär en rödbeta i riktigt tunna skivor med en mandolin. Klappa skivorna torra i hushållspapper. Droppa olja över rödbetsskivorna och vänd dem så att de är helt täckta med olja. Torka rödbetsskivorna till chips i ugnen vid 150 grader i cirka 1 timme. Känn på dem då och då och vänd plåten vid behov.

Uppläggning
Skär två cirka två centimeter tjocka skivor av Odensebrödet. Lägg rödbetssallad på brödskivorna, skär köttbullarna i halvor och placera halvor här och där ovanpå rödbetssalladen. Lägg snyggt upp en stor klick crème fraiche med pepparrot som sås till smörgåsen. Garnera smörgåsarna med rödbetschips och genom att riva över lite pepparrot.

 

Svampsallad (för 2 personer)

Inköpslista:
en bit Gateau Odensebröd
saltad svamp
kapris med stjälk
1 saltgurka
körvel
1 liten lök
crème fraiche
vispgrädde
salt
svartpeppar

Svampsallad
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 dl finhackad saltad svamp
1 liten finhackad rödlök
svartpeppar från kvarn

Vispa grädde och crème fraiche luftigt. Pressa den finhackade svampen torr och tillsätt den och finhackad rödlök i blandningen. Smaka av med svartpeppar och ett par droppar citronsaft. Rör om och låt stå och dra över natten.

Uppläggning
Skär två cirka två centimeter tjocka skivor av Odensebrödet. Lägg upp svampsallad som fått dra över natten på bröden med en sked. Skär saltgurkan i tunna och långa klyftor och lägg upp några på bröden. Om du vill kan du också lägga upp lite kapris med stjälk. Toppa smörgåsarna med en rejäl näve med körvel.

 

Kallrökt morot (för 2 personer)

Inköpslista:
en bit Gateau Odensebröd
2 morötter
dill
olika gröna skott
1 liten rödlök
gräslök
rök arom
grovt havssalt
vitvinsvinäger
rapsolja

Kallrökt morot
Skölj och torka morötterna. Täck botten på en liten ugnsform med grovt havssalt och lägg de hela morötterna på den tunna saltbädden. Täck morötterna helt och hållet med grovt havssalt och stek hela härligheten i ugnen vid 190 grader i cirka 1 timme. Knacka sönder det hårdnade saltskalet och ta försiktigt ut morötterna. Låt dem svalna på en skärbräda. Skala de avsvalnade morötterna försiktigt och skär dem i långa och så tunna skivor som möjligt. Det går enklast med en potatisskalare med rörligt blad. Gör en kryddlag till morötterna: 2 tsk rök arom, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk olja. Häll kryddlagen över morotsskivorna och låt dem stå och dra i 1 dygn.

Yosa-havrefraiche med dill
1 burk Yosa-havrefraiche
2 msk saft från en färsk citron
salt
svartpeppar

Krydda havrefraichen och vispa den luftig. Rör ned finhackad dill efter smak.


Uppläggning
Skär två cirka två centimeter tjocka skivor av Odensebrödet. Bred luftig havrefraiche med dill på bröden och lägg läcker kallrökt morot ovanpå. Skär rödlök i riktigt tunna skivor och lägg ett par lökringar här och där på bröden. Toppa smörgåsarna med en fräsch ”salladsmix” av olika skott och finhackad gräslök.


Ceviche med sik (för 2 personer)

Inköpslista:
en bit Gateau Odensebröd
ca 160 g färsk sikfilé
2 saftiga limefrukter
2 röda chilifrukter
1 liten rödlök
koriander
2 små vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
socker

Ceviche
Filea siken fri från skinn och ben. Skär den putsade sikfilén i ganska små tärningar och krydda med salt. Skala och hacka rödlök och vitlök i riktigt små tärningar och tillsätt dem i den saltade siken tillsammans med finhackad koriander. Dela en chili itu, avlägsna fröna och finhacka den. Pressa saften ut limefrukterna och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå kallt och dra i ett par timmar. Smaka av och krydda vid behov före servering.

Uppläggning
Skär två cirka två centimeter tjocka skivor av Odensebrödet. Lägg ceviche på bröden och garnera med en rejäl näve finhackad koriander. Skär några genomskinligt tunna skivor av färsk röd chili att toppa smörgåsarna med.