På dansk rågodense gör du härliga och färgglada smörgåsar. Nedan hittar du 6 olika recept som passar alla smaker. Dessa små godingar passar perfekt som en lättare lunch eller som "smörrebröd" på festen.

Månadens bröd: Danskt rågodense 

Ett energirikt, kompakt och saftigt fullkornsbröd med mycket frön. Brödet har en given plats på sillbordet och till alla sorters ”smörrebröd”.

Avokado

Inköpslista (för 2 personer)

1 burk vegansk färskost

1 citron

1 avokado

salta nötter

några rädisor

färsk koriander

Tillagning: 

1. Skär 2 skivor av brödet och bred på rejält med vegansk färskost.

2. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet ur skalet.
Skär avokadon i riktigt tunna skivor och droppa över citronsaft och salt.

3. Lägg ett luftigt lager med avokado, salta nötter, tunna skivor av rädisa och rikligt med färsk koriander ovanpå färskosten på brödskivorna.

Abborre

Inköpslista (för 2 personer)

120 g abborrfilé

smör

några potatisar

rödlök

1 burk (50 g) kapris

2 msk dijonsenap med hela korn

citron

färsk dill

färsk körvel

fint havssalt

svartpeppar

Del 1

1. Tvätta potatisarna noga och koka dem så att de behåller sin fasthet. Kyl ned dem efter kokningen.

2. Skala rödlöken och hacka hälften av löken fint.

3. Skär de avsvalnade potatisarna i ganska små klyftor och tillsätt dem i den hackade rödlöken.

4. Tillsätt avrunnen kapris, finhackad dill och en dryg matsked dijonsenap.

5. Vrid över ett par varv med svartpepparkvarnen och tillsätt en nypa salt.

6. Vänd potatissalladen ett par gånger och låt den stå kallt och dra.

Del 2

1. Stek små abborrfiléer i smör i en het stekpanna. (Små filéer blir väldigt snabbt genomstekta!) När filéerna har fått en vackert gyllenbrun färg på ena sidan, vänd dem och ös stekfett med en sked över filéerna ett par gånger.

2. Ta de färdiga filéerna ur pannan och ställ dem åt sidan tills du lägger upp smörgåsarna.

3. Skär 2 skivor av brödet. Lägg potatissallad på brödskivorna och placera de vackra abborrfiléerna ovanpå.

4. Toppa smörgåsarna med en tunn citronklyfta, en stor dillkvist och färsk körvel.

Körsbärstomat

Inköpslista (för 2 personer)

1 burk semi-torkade tomater

1 ask körsbärstomater, röda och gula

1 vitlöksklyfta

1 lime

färsk salladslök

färsk basilika

fint havssalt

svartpeppar

Semi-soltorkad tomatröra

1 burk (200–300 g) semi-soltorkade tomater i olja

en nypa salt och svartpeppar

Tillagning:

Låt oljan från de semi-soltorkade tomaterna rinna av och samla upp den i en bunke. Lägg tomater, salt och svartpeppar i en annan bunke och häll över ungefär hälften av oljan till en början. Mixa till en slät röra med en stavmixer. Späd vid behov ut röran med överbliven marinadolja.

1. Tvätta körsbärstomaterna noga. Skär tomaterna i små klyftor.

2. Skär salladslöken i tunna ringar med en vass kniv och finhacka vitlöksklyftan. Blanda ned dem med tomaterna. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Riv ned ungefär en tesked limeskal och pressa över en skvätt limesaft.

4. Rör om. Samla ett litet knippe med basilikablad och skär dem i fina strimlor.

5. Skär 2 skivor av brödet. Bred ett lager med tomatröra på brödskivorna och lägg på ett rejält lager med körsbärstomatsalsa.

Hummus

Inköpslista (för 2 personer)

½ butternutpumpa

granatäpple

1 vitlöksklyfta

citron

röd chili

1 burk kikärter (ca 100 g)

tahini

malen spiskummin

rökt paprikapulver

malda korianderfrön

olivolja

fint havssalt

svartpeppar

Butternuthummus

½ pumpa

1 vitlöksklyfta

1 citron

½ röd chili

3 msk tahini

½ tsk malen spiskummin

3 msk olivolja

salt

Tillagning: 

1. Tvätta pumpan noga. Dela pumpan på längden och avlägsna fröna. Skär några snitt i skalet.

2. Rosta pumpan med skalet uppåt i ugn vid 200 grader i ca 15 minuter eller tills den är mjuk.

3. Lägg också skalad vitlök i ugnen och rosta i ett par minuter.

4. Låt den rostade pumpan och vitlöken svalna.

5. Dela chilin på längden och avlägsna fröna.

6. Lägg alla ingredienser i en mixer och riv även ned citronskal och häll i en skvätt citronsaft.

7. Mixa till en slät röra. Smaka slutligen av med salt.

Rostade kikärter

1 burk kikärter

1 tsk malen spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk malda korianderfrön

en skvätt olja

en nypa salt och svartpeppar

Tillagning: 

1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.

2. Tillsätt alla kryddor i ca 0,5 dl olja och rör om.

3. Häll kryddoljan över kikärterna och rosta dem i ugn i 200 grader i ett några minuter.

4. Skär 2 skivor av brödet. Lägg ett rejält lager butternuthummus på brödskivorna.

5. Knacka kärnorna ur granatäpplet och lägg dem i högar med kikärterna på bröden.

6. Toppa läckerheten med rejält med koriander.

Björnbär

Inköpslista (för 2 personer)

½ butternutpumpa

1 burk vegansk färskost

1 bit getost (100–150 g)

honung

färska björnbär

färsk timjan

olivolja

fint havssalt

svartpeppar

Rostad butternutpumpa

 ½ pumpa

salt och svartpeppar

olivolja

Tillagning: 

1. Avlägsna fröna ur pumpan och skala en halva av den. Skär den i små bitar och doppa i olja. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Rosta i ugn vid 220 grader i ca 10 minuter eller tills pumpabitarna har fått en vacker rostad färg.

3. Skär 2 skivor av brödet. Bred färskost på brödskivorna.

4. Lägg några bitar rostad pumpa på brödet.

5. Skär skivor av getosten och stek dem i en het stekpanna. Tips! Du kan också använda en gasbrännare för att steka getosten. Droppa honung över getostskivorna och bränn ytan med gasbrännaren.

6. Lägg de stekta getostskivorna ovanpå pumpabitarna.

7. Dela björnbären och lägg dem här och var på smörgåsarna 😊

8. Riv bladen av timjankvistarna och toppa smörgåsarna med timjan och droppa över honung.

Bacon

Inköpslista (för 2 personer)

1 pkt lantbacon

2 ekologiska ägg

1 avokado

1 citron

salladslök

svartpeppar

Tillagning: 

1. Rosta baconskivorna mellan bakplåtspapper och två ugnsplåtar i ugn vid 200 grader i cirka 10 minuter eller tills de har fått en vackert rostad färg.

2. Skär 2 skivor av brödet.

3. Dela avokadon, ta bort kärnan och skalet. Mosa avokadon grovt med en gaffel och droppa över citronsaft.

4. Bred ut avokadomoset på brödskivorna och riv över kokta ekologiska ägg.

5. Dela de släta baconskivorna och lägg dem på brödskivorna. Toppa med rejält med finhackad salladslök och ett varv med svartpepparkvarnen.