På vårt danska rågbröd, Odensen gör du härliga och färgglada smörgåsar. Vi har recept som passar alla. Välj ett recept nedan som passar dig eller varför inte vara lite extra ambitiös och pröva alla alternativ. Dessa små godingar passar perfekt som en lättare lunch eller som snittar till festen.

Ett energirikt, kompakt och saftigt fullkornsbröd med mycket frön. Brödet har en given plats på sillbordet och till alla sorters ”smörrebröd”.

Månadens bröd: Danskt rågodense 

 

Avokado

 

Inköpslista (för 2 personer)

1 burk vegansk färskost

1 citron

1 avokado

salta nötter

några rädisor

färsk koriander

Tillagning: 

  1. Skär 2 skivor av brödet och bred på rejält med vegansk färskost.
  2. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet ur skalet. Skär avokadon i riktigt tunna skivor och droppa över citronsaft och salt.
  3. Lägg ett luftigt lager med avokado, salta nötter, tunna skivor av rädisa och rikligt med färsk koriander ovanpå färskosten på brödskivorna.

 

Abborre

Inköpslista (för 2 personer)

120 g abborrfilé

smör

några potatisar

rödlök

1 burk (50 g) kapris

2 msk dijonsenap med hela korn

citron

färsk dill

färsk körvel

fint havssalt

svartpeppar

 

Del 1

  1. Tvätta potatisarna noga och koka dem så att de behåller sin fasthet. Kyl ned dem efter kokningen.
  2. Skala rödlöken och hacka hälften av löken fint.
  3. Skär de avsvalnade potatisarna i ganska små klyftor och tillsätt dem i den hackade rödlöken.
  4. Tillsätt avrunnen kapris, finhackad dill och en dryg matsked dijonsenap.
  5. Vrid över ett par varv med svartpepparkvarnen och tillsätt en nypa salt.
  6. Vänd potatissalladen ett par gånger och låt den stå kallt och dra.

Del 2

  1. Stek små abborrfiléer i smör i en het stekpanna. (Små filéer blir väldigt snabbt genomstekta!) När filéerna har fått en vackert gyllenbrun färg på ena sidan, vänd dem och ös stekfett med en sked över filéerna ett par gånger.
  2. Ta de färdiga filéerna ur pannan och ställ dem åt sidan tills du lägger upp smörgåsarna.
  3. Skär 2 skivor av brödet. Lägg potatissallad på brödskivorna och placera de vackra abborrfiléerna ovanpå.
  4. Toppa smörgåsarna med en tunn citronklyfta, en stor dillkvist och färsk körvel.

 

Körsbärstomat

Inköpslista (för 2 personer)

1 burk semi-torkade tomater

1 ask körsbärstomater, röda och gula

1 vitlöksklyfta

1 lime

färsk salladslök

färsk basilika

fint havssalt

svartpeppar

 

Semi-soltorkad tomatröra

1 burk (200–300 g) semi-soltorkade tomater i olja

en nypa salt och svartpeppar

Tillagning:

Låt oljan från de semi-soltorkade tomaterna rinna av och samla upp den i en bunke. Lägg tomater, salt och svartpeppar i en annan bunke och häll över ungefär hälften av oljan till en början. Mixa till en slät röra med en stavmixer. Späd vid behov ut röran med överbliven marinadolja.

  1. Tvätta körsbärstomaterna noga. Skär tomaterna i små klyftor.
  2. Skär salladslöken i tunna ringar med en vass kniv och finhacka vitlöksklyftan. Blanda ned dem med tomaterna. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Riv ned ungefär en tesked limeskal och pressa över en skvätt limesaft.
  4. Rör om. Samla ett litet knippe med basilikablad och skär dem i fina strimlor.
  5. Skär 2 skivor av brödet. Bred ett lager med tomatröra på brödskivorna och lägg på ett rejält lager med körsbärstomatsalsa.