På Grand Blanc gör du fantastiska varma smörgåsar i ugn. Smörgåsarna passar perfekt till brunchen som en lättare lunch eller till vinter picknicken. Välj mellan ett vegetariskt alternativ eller med kryddig kyckling, eller varför inte testa båda?!

Månadens bröd: Grand Blanc

Våra Grand Blanc bakas på surdeg av vete, en så kallad Levain. Vi tillsätter dessutom lite rågsurdeg för smakens skull. Brödet bakas direkt på hällen i våra stenugnar och får svalna på galler för att få en bra skorpa. Brödet har en luftig struktur och är mycket aromatiskt. 

Varm dubbelsmörgås: JAMAICAN JERK TOAST (för 2 personer)

Inköpslista:

1 knippe färsk koriander

1 knippe färsk mynta

färsk timjan

1 söt ananas

100 g färsk spenat

1 röd chili

1 vitlök

1 gul lök

en bit färsk ingefära

en liten bit parmesan

pinjenötter

korianderfrön

muskotnöt

ceylonkanel (vanlig kanel går också bra)

4 kycklinglår

god olivolja

honung

fint havssalt

svartpeppar

 

Korianderröra

1 knippe färsk koriander

ett par msk rostade pinjenötter

1 dl god olivolja

1 tsk honung

en nypa salt och svartpeppar

Tillagning:

Häll alla ingredienser i en mortel och bearbeta dem till en grov röra. (En matberedare eller stavmixer fungerar också.)

Jerk-marinad

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 tsk korianderfrön

ett par cm färsk ingefära

2 timjankvistar

1 tsk fint havssalt

½ tsk riven muskotnöt

½ tsk ceylonkanel (vanlig kanel går också bra)

ca 1 dl olja

4 kycklinglår

Tillagning: 

1. Skala lök och vitlöksklyftor och skär dem i mindre bitar. Dela chilin på längden och avlägsna fröna. Finfördela korianderfröna i en mortel. Klipp bort stjälkarna från timjankvistarna.

2. Mät upp alla ingredienser förutom olja i en matberedare eller använd stavmixer och mixa till en slät blandning. Tillsätt lite olja i taget medan du mixar.

3. Häll den färdiga jerk-marinaden i ett kärl och lägg kycklinglåren i marinaden. Vänd dem några gånger så att alla sidor får smak. Låt stå kallt och dra i några timmar.

4. Stek kycklinglåren i ugn vid 200 grader i ca 45 minuter. När kycklinglåren är genomstekta, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.

5. Lossa det läckra, kryddiga köttet från benen och ställ det åt sidan tills du lägger upp smörgåsarna.

Ananas- och myntasalsa

1 färsk söt ananas (du behöver halva, den andra halvan kan du äta under tillagningen 😊)

½ knippe färsk mynta

fint havssalt

svartpeppar

Tillagning: 

1. Skala ananasen och skär noga bort mittstocken. Skär ananasen i små tärningar.

2. Klipp bort stjälkarna från myntan och finhacka bladen.

3. Blanda ananastärningar med finhackad mynta.

4. Tillsätt en nypa salt och vrid över ett par varv med svartpepparkvarnen.

Uppläggning: 

1. Värm ugnen till 250 grader.

2. Skär fyra ca 1 cm tjocka skivor av Grand Blanc-brödet.

3. Bred korianderröra på alla fyra brödskivorna. Två av skivorna blir botten, två blir lock.

4. Lägg upp ett lager med färska spenatblad på bottenskivorna och lägg kryddig jerk-kyckling ovanpå spenatbladen. Lägg upp ananas- och myntasalsa med en sked på jerk-kycklingen och lägg en brödskiva som du tidigare bredde med korianderröra som lock överst.

5. Lägg smörgåsarna på en ugnsplåt och stek dem i ugn vid 250 grader i ca 5 minuter.

6. När bröden har fått en vacker färg på ytan, ta ut dem ur ugnen och dela båda smörgåsarna mitt itu.

7. Lägg den ena halvan på den andra och dina läckra dubbelsmörgåsar är klara.

 

MARINERAD TOFU OCH GRÖNKÅL (för 2 personer)

Inköpslista:

1 burk semi-soltorkade tomater

200 g grönkål

2 avokados

1 stor rödlök

vitlök

1 pkt Jalotofu

soja

1 bit ingefära

2 limefrukter

sesamolja

olja

rödvinsvinäger

socker

fint havssalt

svartpeppar

Semi-soltorkad tomatröra

1 burk (200–300 g) semi-soltorkade tomater i olja

en nypa salt och svartpeppar

Tillagning:

Låt oljan från de semi-soltorkade tomaterna rinna av och samla upp den i en bunke. Lägg tomater, salt och svartpeppar i en annan bunke och häll över ungefär hälften av oljan till en början. Mixa till en slät röra med en stavmixer. Späd vid behov ut röran med överbliven marinadolja.

Marinerad tofu

1 pkt tofu

1 skalad vitlöksklyfta

2 msk soja

1 msk riven färsk ingefära

2 msk sesamsoja

en nypa socker och svartpeppar

Tillagning:

1. Skär tofun på längden i ca 0,5 cm tjocka skivor.

2. Gör i ordning en marinad till tofun genom att finhacka vitlöken i en bunke och tillsätta soja, färsk riven ingefära, sesamolja, socker och svartpeppar.

3. Rör om ett par gånger och häll marinaden över tofuskivorna. Låt stå kallt och dra i ett par timmar.

4. Stek sedan tofuskivorna i en liten skvätt olja i en het stekpanna. Ställ åt sidan tills du lägger upp smörgåsarna.

Grönkål

ca 200 g grönkål

en skvätt olja

Tillagning:

Skölj grönkålen noga. Riv lös de största träiga bladskaften och bred ut dem på en ugnsplåt. Droppa över lite olja och en nypa salt och blanda om. Rosta kålbladen i ugn vid 200 grader i ett par minuter. Bladen blir lätt brända, så håll ett öga på dem!

Marinerad rödlök

1 skalad rödlök

0,3 dl rödvinsvinäger

1–2 msk socker

0,5 tsk salt

svartpeppar

0,5 dl rapsolja

Tillagning:

Skär den skalade löken i tunna skivor. Koka upp vinäger, socker, salt och svartpeppar. Tillsätt rödlök och koka upp på nytt. Låt blandningen svalna och tillsätt olja.

Uppläggning: 

1. Lägg upp smörgåsarna på samma sätt som Jamaican jerk-smörgåsarna.

2. Du kan själv välja i vilken ordning du breder på tomatröra och lägger de övriga lagren 😊

3. När du gör smörgåsarna är det bäst att börja med att marinera tofun och tillaga marinerad rödlök.