Hamburgare är den perfekta sommarmaten och speciellt när de tillagas i den egna grillen! Våra hamburgerbröd görs av briochedeg som bakas med äkta smör och de mjuka bröden får en härligt krispig yta när de grillas. Här får du ett par härliga fyllningstips – vilket väljer du först: Pulled pork-Kimchi eller Portabello?

PULLED PORK-KIMCHI HAMBURGARE
TIPS! Laga gärna till kimchin redan i början av veckan, då är den som bäst på lördagens grillfest. Lägg köttet i marinaden en dag före d-dagen. Grädda, ”riv” och rosta köttet på hamburgerdagen.

Inköpslista:
2 Gateau hamburgerbröd
ca 400 g fläskkarré
mald torkad chili
paprikapulver
cayennepeppar
barbequesås
vitlök
färsk ingefära
½ kinakål
vårlök
fisksås
risvinäger
dijonsenap
majonnäs (neutral)
frilandsgurka
sallad
sesamfrön
svartpeppar
salt
socker

Pulled pork-fyllning:
1. Blanda kryddor och barbequesås. Rulla köttet i kryddblandningen och låt det marinera kallt över natten. Ta in köttet i rumstemperatur 1 timme före tillagning.

2. Värm ugnen till 200 grader och grädda köttet i en ugnsform mitt ugnen ca 30 min. Sänk temperaturen till 125 grader, vira in köttet i folie och fortsätt grädda cirka 4 timmar i svag ugnsvärme.

3. Köttet är klart när du lätt kan dra isär köttet med gaffel. Riv köttet i strimlor och häll på den delikata stekskyn från folien. Stek det rivna köttet knaprigt i 225 graders ugn i cirka 15 min.

Chilimajonnäs:
2 dl neutral majonnäs
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald torkad chili
1 msk dijonsenap
salt och svartpeppar

Blanda samman ingredienserna och låt dra över natten i kylskåp.

Kimchi:
½ kinakål
1 msk havssalt
ca 5 dl vatten
3 vitlöksklyftor
vårlök
1 msk färsk riven ingefära
2 msk chilipulver
1 msk socker
2 msk fisksås
½ tsk cayennepeppar

1. Skölj kinakålen väl och skär den i munsbitar. Gnid in den skurna kinakålen med salt i en skål och häll över vatten. Lägg på en annan skål eller tallrik som tyngd och låt saltet dra in över natten i rumstemperatur.

2. Häll av saltvattnet och skölj kinakålen med kallt vatten.

3. Gör en kryddblandning av chilipulver, färsk ingefära, fisksås, cayennepeppar, socker och tillsätt finfördelade vitlöksklyftor och vårlök. Tillsätt kålen och blanda väl.

4. Lägg den nygjorda färska kimchin i en tät glasburk med lock och låt den mogna ännu ett dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in kimchin i kylskåpet och servera delikatessen efter några dagar.

Risvinägergurka:
2 frilandsgurkor
1 tsk havssalt
½ dl risvinäger
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk socker
svartpeppar

Skala gurkorna och skär dem i tunntunna skivor. Gör marinaden och smaksätt gurkan i marinaden ungefär en halvtimme före serveringen.

Montering av burgare
1. Skär itu hamburgerbröden. Rosta bröden frasiga i grill, ugn eller grillpanna.

2. Klicka en sked chilimajonnäs på underdelen, lägg på sallad och det läckert knapriga köttet.

3. Låt gurkskivorna rinna av och stapla dem på köttet.

4. Krön den läckra burgaren med smakrik kimchi och lägg på den rostade brödöverdelen.


PORTOBELLO HAMBURGARE (för två)

Inköpslista:
2 Gateau hamburgerbröd
2 portobellosvampar
basilika
bladpersilja
gräslök
citronskal
körsbärstomater
1 rödlök
vitlök
sallad
rödvinsvinäger
neutral majonnäs
rypsolja
olivolja
salt
svartpeppar
socker

Örtmajonnäs:
Skölj örterna och torka dem väl. Riv loss bladen från stjälkarna och finhacka bladen. Smaksätt majonnäsen med örter, salt och svartpeppar. Låt dra kallt över natten.

Rostade körsbärstomater:
Skölj körsbärstomaterna. Lägg tomaterna på en ugnsplåt och blanda dem med olivolja, salt, svartpeppar och ett par finhackade vitlöksklyftor. Rosta i 230 graders ugn ca 10 minuter eller tills tomaterna fått rostad yta.

Marinerad rödlök:
1 skalad rödlök
0,3 dl rödvinsvinäger
1–2 msk socker
0,5 tsk salt
svartpeppar
0,5 dl rypsolja

Skär den skalade rödlöken i tunna skivor. Koka upp vinäger, socker, salt och svartpeppar. Tillsätt rödlök och koka upp en gång till. Kyl blandningen och tillsätt olja.

Montera burgaren:
1. Skölj och torka av Portobellon noggrant och ta bort foten på svamparna.

2. Pensla portobellosvamparna med olja, salt och finhackad vitlök. Grilla svamparna i het grill eller rosta i ugn.

3. Skär itu hamburgerbröden. Rosta bröden frasiga i grill, ugn eller grillpanna.

4. Klicka en sked örtmajonnäs på underdelen och lägg på salladsblad. Dela Portobellon i två delar och placera båda halvorna på salladen.

5. Strö rostade körsbärstomater på burgaren efter behag och avsluta med en rejäl driva marinerad rödlök.

6. Sätt på hatten!

SMAKLIG MÅLTID!