I november kickar julfestsäsongen igång. En god ostbricka med tilltugg är en klassiker som är lätt att tillreda och servera även för en större mängd gäster. Få till det lilla extra med att servera små bitar av vårt Aprikosbröd till osten – se tips på ost och tilltugg här under.

Månadens bröd: Aprikos- och nötbröd

Inköpslista för 10 smörgåsar

Grönmögelost
Gateau aprikos- och nötbröd
ca 300 g grönmögelost
en liten klick kärnat smör
2 färska päron
valnötter
honung
svartpeppar
salt

Honungsrostade nötter

Blanda valnötter och lite honung på en ugnsplåt. Rosta nötterna i ugnen vid 180 grader i 5–10 minuter. Det är bäst att stå vid ugnen och hålla koll så att nötterna inte blir brända. Genom att blanda om emellanåt blir nötterna jämnt rostade och får fin färg.

Rostade päron

Tvätta päronen noggrant och skär dem i klyftor så att kärnhuset blir kvar. Krydda klyftorna med ett par varv med svartpeppar från pepparkvarn och en nypa salt. Rör om. Stek dem i ugnen på 180 grader tills de är vackert rostade.

Uppläggning

Skär aprikos- och nötbrödet i 10 munsbitsstora skivor. Bred ett tunt lager med kärnat smör på skivorna och lägg upp rostade päronklyftor ovanpå. Skär grönmögelosten i tunna skivor och lägg upp en lagom mängd på bröden. Toppa med grovhackade honungsrostade valnötter.

Brie och plommon

Inköpslista för 10 smörgåsar

Gateau aprikos- och nötbröd
ca 300 g brieost
5 färska plommon
1 vaniljstång
1 kanelstång
2 stjärnanisfrukter
syltsocker
rörsocker
rosmarin

Plommonkompott

Tvätta plommon, avlägsna kärnorna och skär i klyftor. Tillsätt 2 dl vatten, ca 2 msk rörsocker, en kanelstång, en delad vaniljstång och stjärnanisfrukter i en kastrull och koka upp. Tillsätt plommonklyftorna i lagen. Koka upp. Häll 1 dl syltsocker i blandningen och koka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna.

Uppläggning

Skär aprikos- och nötbrödet i 10 munsbitsstora skivor. Lägg upp den läckra plommonkompotten på bröden med en sked. Skär brieosten i lagom stora bitar och lägg dem ovanpå kompotten. Toppa med ett par blad färsk rosmarin.

Kaffeost och hjortronsylt

Inköpslista för 10 smörgåsar

Gateau aprikos- och nötbröd
ca 300 g kaffeost
400 g hjortron (färska eller djupfrysta)
200 g syltsocker

Hjortronsylt

Om du använder färska hjortron, rensa dem noggrant och skölj dem. Mät upp 0,5 dl vatten och hjortron i en kastrull. Koka upp. Tillsätt 200 g syltsocker och koka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter under omrörning då och då. Skumma sylten vid behov. Låt svalna.

Uppläggning

Skär aprikos- och nötbrödet i 10 munsbitsstora skivor. Lägg upp läcker hjortronsylt på bröden med en sked. Skär kaffeosten i lämpliga skivor och lägg dem på bröden. Toppa kaffeosten med den nykokta hjortronsylten. Njut!!