
Gateaubröd - Ett av våra signaturbröd, bakat enligt gamla traditioner som vi alltid har gjort. Vi bakar våra bröd enligt traditionella franska recept med surdeg, precis som förebilden Poilâne i Paris gör. Vårt goda Gateaubröd är bakat med några få ingredienser, rikligt med rågsurdeg och helt utan jäst, såklart bakat i stenugn. För att få fram den goda smaken skall brödet bakas ganska ”hårt” så att det får rikligt med färg och en god skorpa.
GATEAUBRÖD MED ÄPPLE
(för 2 personer)
Inköpslista:
Gateaubröd
ca 5 äpplen ex; Ingrid Marie
1 burk kikärter (ca 200 g/burk)
1 vitlöksklyfta
citron
tahini
1 kanelstång
spiskummin (malen)
ceylonkanel
god olivolja
salt
svartpeppar
Äppelhummus:
1 burk kikärter (ca 200 g/burk)
2–3 äpplen ex; Ingrid Marie
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1–2 msk tahini
½ tsk spiskummin
½ tsk ceylonkanel
salt och svartpeppar
Tillagning: Tvätta äpplena och skär dem i godtyckliga bitar så att kärnhuset blir kvar. Lägg äppelbitarna på en ugnsplåt och stänk över olivolja. Stek äppelbitarna i ugn vid cirka 230 grader i 5–10 minuter tills de får en fin stekyta. Låt svalna en stund. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smet.
Uppläggning
1. Skär två rejäla skivor av Gateaubrödet.
2. Bred en rejäl klick med hummus på brödskivorna.
3. Skölj ett par äpplen och skär i valfri stil, riktigt tunna äppelskivor över brödskivorna.
4. Toppa slutligen med riven kanelstång.
----
GATEAUBRÖD MED SPENAT OCH KANTARELL
(för 2 personer)
Inköpslista:
Gateaubröd
en ask kantareller
ca 200 g färsk spenat
ett litet knippe gräslök
3 vitlöksklyftor
god olivolja
smör
salt
svartpeppar
Spenat- och vitlöksröra
Tillagning:
1. Skölj spenaten noggrant och låt den rinna av tills den är torr. Rensa och skölj även kantarellerna så att de är klara för stekning.
2. Värm upp en stekpanna och skala vitlöksklyftorna under tiden. Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem mjukare i stekpannan.
3. Tillsätt spenat och stek en stund. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
4. Ta spenatröran ur stekpannan och tillaga kantarellerna. Släng en klick smör i stekpannan och stek kantarellerna tills de får en vacker färg. Smaka av med salt och svartpeppar.
Uppläggning
1. Skär två rejäla skivor av Gateaubrödet.
2. Bred ut spenat- och vitlöksröra på brödskivorna och lägg de nystekta kantarellerna ovanpå.
3. Toppa bröden med vackert skuren gräslök.